Salam semua, hari ni saya nak share menu yg dah di plan oleh sis Rahimah untuk saya 6 hari yang lalu.
Sebagai ingatan untuk diri sendiri dan rujukan untuk balanced oxidizer yang lainnya...
*sis, saya share apa yg sis email pada saya ek..
"
Ok dewi...u can try this for 4 -5 days
Breakfast
1cup oats + 2 whole scramble eggs (add tomato ke + bell pepper)
or
1cup cereal kalau bole Kashi go lean..kalau tak de..carik yang brand"fitness "whole grain + 1 cup of low/skim milk + 4 biji telur rebus putih sahaja...
corn flakes Kellog TAK boleh
Lunch
1/2 pinggan nasi putih
5 oz ayam/ikan /daging/udang (10 - 12 ekor)masak kari boleh,masak lemak boleh
tapi tak boleh yang deep fried
note 5oz tu is 2 decks of cards
sayur sayur ...tak kesah...janji tak oily sangat
Snek
20 biji almonds mentah + 1 biji applle
OR
1 orange + 20 biji walnut mentah
OR
1 keping low fat cheese +1 biji pear/1 biji kiwi /2 keping tembikai /1 piece nenas
mango cannot,durian cannot, buah dalam tin cannot
Dinner
sama cam lunch
tapi NO rice,mee,meehoon,biskut kering,roti putih,wholemeal,breakthru...semua ni tak boleh...
kalau masak dirumah..guna 1 teaspoon of canola oil untuk tumis bawang bawang ke..apa apa lah...tak kesah...
sayur UNLIMITED..brocolli,kobis,cauliflower,sawi kangkong,bayam
cara masak sama ..guna 1 teaspoon of canola oil
garam + aji control yea...
Pantang larang
1. AVOID KFC, Pizza, MC D all fast food
2. avoid sugary drink....milo,horlick,ovaltine or any prepack cereal 3-1..kalau nak hot drink..minum green tea...
3.minyak mesti canola or olive....not vegetable/palm oil/vsawit
4.eat every 4 hours..not 5 not 6
5.kalau lapar repeat snek
6.kalau rasa pening bawa 100 plus dalam beg
7.becareful of garam intake
8.Please jangan makan carbo for dinner
9.no junk...kerepek ubi,chips,biskut kering,iko,munchys
10. No protein bar yang ada soy products..
11.kalau masih kenyang sampai waktu untuk makan meal..kene makan jugak ...jangan tunggu lapar baru nak makan ok dear... ..max 4 hours....klau tak kacau u punyer metabolic rate..ok
"
mari-mari kt menjaga pemakanan...
No comments:
Post a Comment